Sieciówka – zawsze fast-food?

www.nissan-autonix.pl

Dość utarty stereotyp głosi, że sieciowe restauracje najczęściej oferują klientom dania typu fast-food – szybkie, kaloryczne i obliczone na zaspokojenie głodu, niekoniecznie dostarczające przy tym wielu składników odżywczych.

Rzeczywiście największe sieciówki, które cieszą się dużym uznaniem na rynku działają właśnie w taki sposób.

Przykłady są dość oczywiste, ale można tu wymienić tak znane marki jak McDonald’s, Burger King czy KFC.

Warto przy tym odnotować fakt, że każda z tych marek ma amerykański rodowód, co również nie jest przypadkiem.

Wszak świat kulinariów właśnie Amerykanom zawdzięcza wynalazek szybkiego jedzenia, nazywanego również śmieciowym.

Ma ono wielką rolę w epidemii otyłości jaka rozszalała się w Stanach Zjednoczonych i która zatacza coraz szersze kręgi w innych krajach Zachodu.

Na polskim gruncie sprawy nie mają się tak źle, ponieważ spożycie fast-foodów nie jest tak duże, a większość naszych rodaków żywi się przede wszystkim w domu.

Są jednak restauracje sieciowe, które oferują dania innego rodzaju, które z fast-foodami mają mniej wspólnego.

http://kiddyfave.com/przewijaki,172,0.html oprawa obrazów