Zawód kucharza jest jedną z tych profesji, które premiują kreatywność. Kucharz, który umie dobrze gotować nie powinien mieć problemu ze znalezieniem pracy, ponieważ restauracje oraz hotele powinny o niego zabiegać. Jak wyglądają zajęcia kucharza w restauracji sieciowej? Cóż, bardzo często jest to zupełnie inna praca niż wielu absolwentów szkół gastronomicznych sobie wyobraża. Powtarzalność i schemat, o którym wspominaliśmy we wcześniejszych tekstach sprawia, że niespecjalnie można się wykazać kreatywnością.
Najważniejsze jest ścisłe trzymanie się receptury, do tego dochodzi wiele półproduktów, które są wytwarzane na zamówienie sieci i zgodne z określonymi wstępnie parametrami. Kucharz ma przede wszystkim dbać o to, aby dania były ciepłe i by jak najszybciej pojawiły się na stole ku zadowoleniu gości. Wszak szybkie tempo obsługi to jedna z ważnych cech większości sieciowych lokali. Jeśli ktoś chce pracować jako kucharz i wykazać się sporymi umiejętnościami, raczej powinien szukać swojej szansy gdzieś poza sieciówką.