Napoje – wino wytrawne czy słodkie?

Traktowanie wina jako doskonałego dodatku do potraw obiadowych i kolacji, a także deserów to bardzo dobre rozwiązanie. Istotne w nim jest to, by odpowiednio dobierać smak i rodzaj wina do konkretnych posiłków. Dlatego należy zwracać uwagę na etykiety, szczególnie pod kątem walorów smakowych. Nie każdy potrafi prawidłowo wykonać to zadanie. Podsuwamy kilka ważnych wskazówek związanych z wyborem najbardziej odpowiedniego typu wina.

Do czego pasuje wino słodkie i kiedy lepiej go unikać?

Słodka nuta wina białego, różowego lub czerwonego będzie komponowała się całkiem nieźle z równie słodkim ciastem. To połącznie sprawdzi się tez w przypadku gorzkich deserów, które dzięki słodyczy napoju zmienią swoje nuty smakowe. Słodycz przyda się również podczas przygotowywania zimowego grzańca bez zastosowania miodu. Lepiej unikać słodkich nut wina w przypadku ciężkostrawnych dań obiadowych i kolacyjnych. Ponieważ mogą one nie pasować do nich i psuć odczuwalny smak potraw.

Kiedy warto postawić na wino wytrawne?

Należy zaznaczyć, iż wytrawny, cierpki smak nie odpowiada każdemu. Dlatego zanim zdecydujemy się na zamówienie konkretnej butelki wina wytrawnego dobrze jest poprosić w restauracji o możliwość degustacji.

Dopiero po niej podejmować ostateczną decyzje. Dania z makaronem, a także te zawierające mięso perfekcyjnie współgrają z wytrawnymi trunkami. Dobrym pomysłem jest również wybór słodyczy w połączeniu z półwytrawnym winem. Posmak słodkości zostanie w takiej sytuacji zniwelowany i będzie znacznie mniej wyczuwalny niż w przypadku duety słodkiego deseru oraz słodkiego trunku. Wina to eleganckie trunki, które powinny pojawiać się podczas szczególnych okazji. Jednakże spożywanie lampki tego napoju podczas weekendowej kolacji lub obiadu z rodziną również zalicza się do popularnych rozwiązań. Bardzo często zwolenniczkami win bywają kobiety, dlatego napój ten sprawdzi się nie tylko przy stole, ale także w formie miłego prezentu. Warto dodawać opisywany trunek do dań podczas ich przygotowywania. Alkohol zagwarantuje wyrazisty smak mięs, który znacznie różni się smaku od potraw przygotowywanych bez jego udziału. Jednakże w takim przypadku należy uważać z ilością dodawanej substancji. Zbyt mała nie będzie odczuwalna i szybko wyparuje. Natomiast zbyt duża zepsuje kulinarne dzieło.

ocieplenia ręczniki papierowe