www.dwochwarszawiakow.pl

Coraz większą rynkową popularnością cieszą się napoje izotoniczne. To bardzo ciekawy segment produktów, które są kojarzone przede wszystkim ze sportowcami i aktywnym trybem życia. Faktycznie to sportowcy, zwłaszcza piłkarze, dość regularnie w przerwie meczów sięgają po izotoniki. Czym one są i dlaczego mogą odgrywać tak istotną rolę w nawadnianiu organizmu każdego z nas? Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, że napoje izotoniczne mają tak opracowaną formułę, aby zoptymalizować wchłanianie wody przez organizm człowieka. W praktyce są one roztworami węglowodanowo-elektrolitowymi, co oznacza, że w wodzie jest rozpuszczona sól oraz cukry. W praktyce najczęściej stosowane do produkcji tych napojów cukry to maltodekstryna oraz glukoza, przy czym ta druga jest bardziej rekomendowana z uwagi na swoje znaczenie medyczne. Najważniejsze składniki każdego napoju izotonicznego to zatem woda, cukier oraz pewna ilość soli. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, a o to chodzi zarówno w czasie intensywnej aktywności fizycznej, jak też podczas upałów. Bardzo łatwo przekonać się o pozytywnych walorach takich napojów w czasie skwaru, kiedy temperatura jest naprawdę wysoka. Popijanie izotonicznego napoju może znacząco poprawić samopoczucie i sprawić, że będziemy mieć więcej sił. Organizm otrzyma bowiem cenną porcję wody, a czasami także innych składników. Niektóre napoje posiadają bowiem w swoim składzie wartościowe witaminy i minerały. Jak uczynić napój izotoniczny zdrowszym i bardziej wartościowym? Minusem wielu napojów izotonicznych jest obecność w ich składach surowców niekoniecznie pożądanych.

Można tutaj wskazać barwniki (często syntetyczne), substancje konserwujące (zwykle są to sorbinian potasu oraz benzoesan sodu), a także sztuczne słodziki (występują razem z cukrami i mają z reguły zwiększyć odczucie słodyczy w czasie spożywania napojów). Nie wszystkim jednak odpowiadają takie mieszanki, dlatego na rynku zaczęły się pojawiać alternatywy. Chodzi o napoje izotoniczne o naturalnej „domowej” formule. Zawierają one tylko wodę, cukier, sok wyciśnięty z owoców i sól. Z pewnością stanowią w tym względzie lepsze rozwiązanie, a pod względem ceny i dostępności nie odstają wyraźnie od produktów mniej naturalnych w swojej formule. Część osób decyduje się też na samodzielne przygotowanie napoju izotonicznego na lato lub na okoliczność treningu. Podstawowa receptura jest bardzo prosta. Woda, miód, sok cytrynowy i nieco soli. Kwestią otwartą jest prawidłowy dobór proporcji. Poza tym wskazane jest, aby w dobrym izotoniku nie znalazła się zwykła sól kuchenna, ale kamienna. Ceniona jest himalajska, ponieważ zawiera też w sobie pewną ilość korzystnych dla zdrowia człowieka składników mineralnych. Alternatywą dla niej może być również polska sól kłodawska – zdaniem wielu nie mniej wartościowa od tej pochodzącej z Nepalu czy Pakistanu. Samodzielnie przyrządzone napoje izotoniczne mogą być doskonałą opcją w upalne dni i gdy chcemy być aktywniejsi fizycznie.