Czego nie wolno w ciąży – aspekt żywieniowy

Ciąża – czas szczególny podczas którego oczekuje się na nowego członka rodziny. Kobiety ciężarne w tym okresie mają bardzo trudny orzech do zgryzienia. Nie tylko muszą uważać na siebie, ale to przekłada się wówczas na malucha, który rozwija się w brzuchu. Najważniejszym aspektem jest bowiem odpowiednie odżywianie mamy. Istnieje bardzo dużo jedzenia oraz napojów, z których powinny wówczas zrezygnować w imię dobra ciąży i jej odpowiedniego rozwoju. Oto najważniejsze wskazówki, czyli absolutny must-have wiedzy na temat odżywiania w ciąży:

  • Kobiety w ciąży muszą zrezygnować z surowego mięsa, ryb oraz jaj. Mowa także o krwistych, ledwo ugotowanych produktach. Spożywanie takich posiłków może mieć katastrofalne skutki, które zaburzą układ pokarmowy, a w efekcie istnieje ryzyko zakażenia. Dlatego też w okresie ciąży zaleca się sprawdzanie wszelkich restauracji pod względem opinii oraz upewnianie się, czy oferowane danie nadaje się do spożycia.

    Często zdarza się, że przykładowo mięso jest niedopieczone lub nieświeże;

  • Cukier to współcześnie składnik niemalże wszystkich produktów, które znajdziemy w standardowych sklepach na półkach. Spożywanie go w nadmiernych ilościach może być jednak bardzo niebezpieczne dla mam oraz rozwijającego się w brzuchu malucha. Szczególnie ważne jest to w aspekcie przybierania na wadze oraz ryzyku doświadczenia cukrzycy. Choroba ta jest bardzo niebezpieczna i może wpłynąć negatywnie dziecko w okresie rozwoju płodu, ale także, gdy dziecko będzie dorastać. Takie pociechy częściej narażone są na cukrzyce w przyszłości oraz nadwagę;
  • Alkohol, papierosy i inne niebezpieczne używki to absolutnie zakazane substancje. Ich spożywanie nawet w najmniejszych ilościach może bardzo negatywnie odbić się na rozwoju płodu. Całkowita abstynencja jest zalecana przez większość krajów na świecie;
  • W czasie ciąży dobrze jest wyeliminować lub zmniejszyć spożywanie niektórych produktów i składników. Do nich zaliczają się chociażby sery pleśniowe. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich diety, lecz kobiety w ciąży muszą pamiętać, że spożywanie ich na zimno może doprowadzić do zakażeń i infekcji.

    Z kolei sery podawane na ciepło są już bezpieczne, istnieje więc wygodna alternatywa. Kofeina w ciąży także nie jest zalecana. Nie trzeba jednak z niej całkowicie rezygnować, ale ograniczyć raczej do minimum. To samo dotyczy się mocnych herbat, które warto zastąpić chociażby naturalnymi naparami – nagietek, mięta, pokrzywa;

  • Warto wiedzieć, aby w ciąży uważnie sprawdzać działanie poszczególnych składników. Istnieje wiele mitów, które są współcześnie obalone. Kiedyś uważało się bowiem, że w ciąży nie wolno spożywać różowych owoców, czyli poziomek i malin. Wszystko za sprawą ich szczególnych właściwości, które przyspieszają poród. Nie oznacza to jednak, że występuje ryzyko poronienia. Są to owoce odżywcze, zdrowe i bezpieczne.

    Zaleca się jednak z nich zrezygnować w ostatnich tygodniach ciąży.

.

meble industrialne ocieplenie celulozą cena